انواع فرش
کفپوش فرش از قدیمی ترین صنابع دستی ایران است که بشدت با فرهنگ ما نیز عجین است. بعد از سالهای 1345 و رشد قابل ملاحظه صنایع در ایران, بتدریج کارخانه های فرش ماشینی نیز در ایران پا گرفت. اوایل مقاومت زیادی جهت استفاده از فرش ماشینی بجای دستباف وجود داشت. اما بویژه بعد از سال 57 و رشد جمعیت جوان استفاده از این فرش ها جهش بسیار زیادی داشت. از جمله مزیت های رقابتی فرش ماشینی, قیمت مناسب تر آن بود که خرید آنرا برای اغلب طبقات جامعه میسر میساخت.
در سالهای اخیر در تولید انواع فرش ماشینی تنوع زیادی از نظر جنس, ضخامت, فشردگی , رنگ, طرح و ابعاد بوجود آمده است. بدین ترتیب برای هر سطح درآمد و سلیقه, با توجه به محدوده ای که برای فرش در نظر گرفته اند, فرش های مناسبی در بازار موجود است. تعداد کارخانه های فرش ماشینی که اوایل به دهها میرسید, امروز شامل هزاران کارخانه است که در نقاط مختلف ایران به تولید مشغول اند.
چنانچه قبلا ذکر شد, با گسترش شهر نشینی فرهنگ استفاده از فرش هم تغییر قابل ملاحظه ای نموده است. امروزه که استفاده از انواع مبل راحتی و پذیرائی تقریبا عمومیت یافته , فرش تنها بخشی از پوشش کف هر فضا را بخود اختصاص میدهد.
امروز اغلب خانواده های شهری برای صرف نهار,تماشای تلویزیون, گفتگو و مهمانی از مبلمان و صندلی استفاده میکنند. اما با این وجود میزان راحتی و استراحتی که در نشستن بر روی فرش, پاها را دراز کردن و درازکشیدن بر آن وجود دارد, قابل قیاس با هیچیک از مبلهای راحتی نیست. بهمین جهت تقریبا منزلی در ایران وجود ندارد که صاحبخانه بخشی از آن را برای استراحت بهتر به فرش اختصاص نداده باشد.
کفپوش فرش بواسطه راحتی, گرمای خاص, عایق بودن در برابر صدا و حرارت و . . . نیز زیبائی و قرابتی که با روح ایرانی دارد, مسلما همیشه جایگاه خاص و منحصر بفردی در خانه ایرانی خواهد داشت.
امروزه علاوه بر فرش دستباف و ماشینی ایرانی, انواع فرشهای مدرن وارداتی نیز در بازار یافت میشوند که دارای جنس, طرح و رنگ و ابعاد گوناگون می باشند. دنیای امروز, دنیای تنوع بیسابقه سلیقه هاست و به این ترتیب عملا شرائطی در بازار وجود دارد که هر سلیقه, با هر میزان از بودجه مالی میتواند خواست خود را از میان دهها محصول نسبتا مشابه و همطراز انتخاب نماید. مفهوم مد در دنیای امروز نسبت به گذشته تفاوت اساسی کرده و چیزی بنام مدِ روز, تقریبا دیگر بی معنی شده است. انسانهای امروز بیش از همیشه تمایل دارند به آن سبک و سیاق زندگی کنند که خودشان دوست دارند.
فرش از نظر جنس, تراکم و طول پُرز نیز انواع مختلف دارد. فرشهای دستباف معمولا شامل فرشهای پشمی و ابریشم میشوند. بافت فرش ابریشم طولانیتر و مشکلتر و بهمین جهت بسیار گرانتر از فرشهای پشمی است. ظرافت قابل توجه الیاف ابریشم, باعث میشود که بتوان با آن فرشهائی با ظرافت و دقت بیشتر از نظر ضخامت و طرح بافت. طرح های مینیاتوری دز اینگونه فرشها بسیار استفاده میشود. از موارد مصرف فرشهای ابریشمی, ” تابلو فرش” است که برخی جزء کارهای گرانقیمت و موزه ای می باشند.
در فرشهای ماشینی معمولا از الیاف آکریلیک استفاده میشود که از نظر رنگ پذیری, مقاومت در برابر سایش و شستشو, متمایزند. در فرشهای مدرن از الیاف پلی پروپیلن و ابریشم مصنوعی نیز استفاده میشود. اینگونه فرش ها بیشتر جنبه تزئینی داشته و برای استفاده در فضاهای پر ترددتر منازل و . . . مناسب نیستند. فرشهای با الیاف پلی پروپیلن, در مقابل نور خورشید و شستشو مقاومت کمی دارند.
کفپوش فرش از نظر تراکم نیز گوناگون است. در بین فرشهای دستباف, فرش ابریشم تراکم بالاتر دارد. فرش های ماشینی را با تراکم مختلف تولید میکنند. فرش ماشینی هرچه تراکم بالاتر باشد, مقاوم , سنگین و گرانتر است. اما تراکم بالا باعث خاصیت شکنندگی فرش هم میشود. در جمع کردن و جابجائی فرش های تراکم بالا باید بیشتر دقت نمود.
فرش ها از نظر کوتاهی و بلندی طول پُرز نیز متفاوتند. فرشهای پرز بلند, زیبائی و درخشندگی خاصی داشته ولی نظافت آنان مشکل تر است. اصولا فرشهای مدرن بجهت تعدد بینظیر طرح, اندازه و رنگ قابل توجه معماران و خانمهای خانه دار بوده , ولی چندان مناسب شستشو نمی باشند. برای نظافت اینگونه فرش ها استفاده ملایم از انواع خاص شامپو فرش توصیه میشود.
از میان کفپوش ها, فرش هنوز در خانواده های ایرانی جایگاه خاص و منحصر بفردی را دارد.
از آنجا که سایت ” بهفرم کفپوش “ عمدتا به مسائل انواع کفپوش های pvc و پارکت ( چوبی و لمینیت ) اختصاص دارد, علاقمندان به دیگر کفپوش های ساختمانی ( از جمله انواع فرش ماشینی و دستباف ) را دعوت می کنیم اینگونه مسائل را از طریق سایت ” دکوراسیون بهفرم “ دنبال نمایند.